Wat is vector?

Geen zorgen! Ik ga hier niet moeilijke termen gebruiken waarvan ik zelf amper de betekenis weet. Nee, we houden het helder. Hé ik voel een link. Dat is namelijk ook precies wat vectorbestanden willen. Zij willen ook dat jouw bestanden duidelijk, helder en strak blijven. Het grootste voordeel is dus dat het bestand zijn kracht niet verliest. Je kunt jouw vectorbestand op een flyer of op een vrachtwagen zetten, maar hij blijft scherp. Dat is ideaal!

Dus werk jij met het juiste vectorbestand, dan weet je zeker dat jouw ontwerp niet wazig en pixelig wordt. Maar maak niet te vroeg een vreugdesprongetje. Je moet wel weten wanneer je met een bruikbaar vectorbestand te maken hebt. Vectorbestanden kun je herkennen aan de volgende bestandsnamen: .Pdf, .Eps, .Ai, of .Svg. Dus staat één van deze afkortingen achter jouw bestandsomschrijvingen, dan zit je waarschijnlijk goed. Ik herhaal waarschijnlijk ;). Er zijn namelijk ook veel valse vectorbestanden in de omloop. Nu klinkt het ineens alsof je in het bezit bent van een crimineel bestand, gelukkig valt dat wel mee. Het enige en grootste nadeel is: je kunt er niks mee.

Maar goed! Laten we ervoor nu vanuit gaan dat jij in het bezit bent van de juiste bestanden. En behalve dat je zeker weet dat de kwaliteit tiptop blijft, is er nog een voordeel. Je kunt namelijk het vectorbestand ook bewerken. Dus werk je in het juiste programma, dan kun jij gemakkelijk de kleuren wijzigen van het geopende element. En upload je bijvoorbeeld een vectorlogo, dan zou je zelfs een deel uit het logo kunnen halen om deze te bewerken.

Dus wat is vector?

Het is eigenlijk kort gezegd het originele tekenbestand van degene die jouw logo of huisstijl heeft ontworpen. Hij of zij heeft dit gemaakt in een professioneel tekenprogramma en dankzij de hoge kwaliteit kun jij er alle kanten mee op. Nog iets dat je even moet weten. Een vectorbestand is niet altijd een logo, het kan ook een patroon, vlak, of een tekst zijn. Jouw complete huisstijl dus! En wil je zelf meer gaan ontwerpen, dan is het zeker de moeite waard om in het bezit te zijn van de juiste vectorbestanden. Als je deze bestanden vervolgens gebruikt in het juiste ontwerpprogramma, kun je er alle kanten mee op.

Veel leesplezier!

Ik ben Sylvana Postma. Een grafisch vormgever die klaar staat om ondernemers te helpen om op de juiste manier de aandacht te krijgen van hun ideale klant.

Laat mij je helpen en onderscheid je van de rest!

Ontdek meer

Gratis cursus

Hulp bij ontwerpen!

Grijp je kans!

Ik ben Sylvana Postma. Een grafisch vormgever die ondernemers op een leuk niveau de kneepjes van het vak leert. Een mooi ontwerp maken, dat gun ik elke ondernemer! 

Wil jij ook de regie nemen over jouw eigen reclame-uitingen?

Ontdek meer

Home
Cart